tisdag 23 december 2014


 
GOD JUL!

Jag vaknar denna julaftonsmorgon på tåget mot Chiang Mai i norra Thailand.  Vi åkte från Kambodia till Bangkok i förrgår. Gränskontrollen mellan länderna tog en evinnerlig tid men när vi väl kom över på andra sidan hann vi som hastigast träffa en annan Rosa Buss-grupp som gör den kortare jul- och nyårsresan. Den går till några av de platser vi varit till i Vietnam och Kambodia.

Vi sov en natt i Bangkok och tillbringade gårdagen där. Ulla och jag åkte till ett köpcentrum där det finns välsorterade och seriösa kamerabutiker. Våra kameror har nämligen bestämt sig för att inte fungera som vi tycker att de ska. Av/på-knappen har gett upp rent mekaniskt på min (som tur var i på-läge) så jag måste ta ut/sätta i batteriet för att stänga av/sätta på den. Det har varit så ett tag nu och det går ju, men är besvärligt och drar mycket batteri. Vad värre är, är att sista dagarna har den börjat tvärdö totalt när jag håller på att fota, vilket är synnerligen irriterande. Eftersom den är fyra år och jag faktiskt funderade på att skaffa en ny i höstas innan jag åkte, så är jag inte jätteledsen (snarare tvärtom) över att måsta (läs: få) köpa en ny, så jag drog smått förtjust iväg med skyrailen (tunnelbanetåg som går ovan jord) till köpcentret. Där fanns som förväntat några välsorterade kamerabutiker, men den enda som sålde panasonic (som vi båda ville ha) hade inte stort utbud av det märket, så det blev inget köp. Priserna visade sig för övrigt inte vara lägre än i Sverige. Jag får klara mig med den funktionsnedsatta kameran. Skulle den lägga av helt köper jag en billig som får duga.

Något ytterst otippat hände denna dag. Skogsmullen - som avskyr storstäder och hittills aldrig har tyckt om någon sådan (med visst undantag för Paris och London som jag hatälskar) och som definitivt inte såg fram mot att komma till Bangkok och var lite sur för att vi var tvungna att ha denna klämdag där - fick redan från början ett positivt intryck av staden. Detta förstärktes av än det ena, än det andra under förmiddagen, tills jag, till min stora förvåning, hörde mig säga att jag gillar staden. Den är ren och välordnad, det är lätt att hitta, lokaltrafiken fungerar bra, trafiken är tät och snabb men med begripliga regler och bilarna bromsar in vid övergångsställena, skyskraporna är häftiga och människorna är vänliga och hjälpsamma. Det positivaste av allt är att människorna möter en med blicken när man möts på trottoaren.

Bangkok är dessutom en färgglad stad, inte minst vid blomsterfestivalen som firas vid nyår och börjar redan idag. Det tillverkas många vackra blomsterarrangemang att ha runt halsen och på andra sätt dekorera med.




Tio över sex gick vårt tåg norrut. Vi hade plats i samma vagn allihop. Det är en öppen vagn med grå galonsäten som är drygt en meter långa och står två och två mitt emot varandra. När det var dags att sova kom en bäddare och drog ut sätena mot varandra så att det blev en bädd. Sedan fällde han ner en bädd från väggen ovanför och där fanns madrasser, lakan, filtar och kuddar, samt var sitt draperi att hänga på en stång framför sängen så att man fick ett eget litet krypin. Det blev riktigt mysigt och skönt.

Igår kväll åkte vi länge genom Bangkoks ytterområden. På en del ställen gick järnvägen alldeles intill slumområden och vi såg rakt in i ”vardagsrummet” och köket hos människor som lever i riktigt dåliga bostäder. Kontrasten var enorm jämfört med den välutvecklade standarden vi sett under dagen.

Nu åker vi genom skogsbeklädda kullar med enstaka små bosättningar. Man ser på markens torrgula färg att det är vinter men de flesta löv är gröna och sitter kvar på träden.

En stund senare
Vi kom fram till Chiang Mai i rätt tid och möttes av bussen som ska ta oss till Chiang Rai där vi ska vara under juldagarna. Vi sitter i en väldigt ren och fin buss med helt utslitna stötdämpare. Det sista är fullt förståeligt med tanke på hur obegripligt ojämn den till synes jämna asfalterade vägen är. Det är förresten vänstertrafik här i Thailand
Chiang Rai-distriktet sägs vara det vackraste i Thailand med bevarad äldre tradition och vackra hantverk. En del av det har vi redan sett från bussen och vid stoppet för en stund sedan.

God Jul
Nu vill jag önska jag dig som läser detta en riktigt trevlig och lagom lugn juletid oavsett var du är och om du firar högtiden eller inte. Ta hand om dig själv och tänk på andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv